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Mark Hanisee 
Pinellas County Democratic Executive Committee 
Gerald Goen 
Tarpon Springs Democratic Club 
Joel A. Greenwald 
Democratic Club ofWynmoor 
do Mark Herron 
Messer Caparello 
2618 Centennial Place 
Tallahassee, FL 32308 

Dear Messrs. Hanisee, Goen, and Greenwald: 

RE: DE 14-03 Campaign Financing; 
Political. Committees; Contributions; 
Expenditures- political club activity. 
§ 106.011, Florida Statutes. 

This letter responds to the request of the Pinellas County Democratic Executive Committee, the 
Tarpon Springs Democratic Club, and the Democratic Club ofWynmoor (collectively "Clubs"), 
submitted by your attorney, Mark Herron, for an advisory opinion regarding whether certain 
financial activity would require the Clubs to register as political committees. The Division has the 
authority to issue you an advisory opinion pursuant to section 106.23(2), Florida Statutes (2013). 

You indicated that the Clubs engage in or contemplate the following financial activities: 

1. Paying an "annual contribution" to each Club's respective county Democratic Executive 
Committee in varying amounts (based upon the size of each Club's membership) up to 
$500; 
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2. Paying rent or a fee to each Club's respective county Democratic Executive Committee for 
use of the executive committee's facilities for meetings and other activities of the Clubs; 

3. Receiving monies and making payments for ''routine operating expenses" such as utilities, 
luncheon expenses, or paying appearance fees to public officials or candidates who speak 
at the Club's meetings; 

4. Paying for local newspaper advertising for "20 Reasons Not To Vote For (Candidate X);" 
and 

5. Spending money to hand out flyers at the November voting locations that list the Club's 
preferred candidates and "suggest how to vote on statewide ballot amendments.'' 

You asked substantially whether these financial activities are "contributions" or "expenditures" 
within the meaning of section 106.011 (16) that would count towards the $500 threshold to register 
as a political committee. The answer depends on whether donations received by the political club, 
and payments made by the club, are made «for the purpose of influencing" a Florida election, 
which will often be a question of fact that depends on the specific circumstances under which they 
are accepted and made. 

Section 106.01 1(16), requires that "persons other than individuals," including "club[s],"1 register 
as political committees if they, in an aggregate amount in excess of$500 during a single calendar 
year: 

a. Accept contributions for the purpose of making contributions to any candidate, political 
conunittee, affiliated party conunittee, or political partyď 

b. Accept contributions for the purpose of expressly advocating the election or defeat of a 
candidate or the passage or defeat of an issue; 

c. Make expenditures that expressly advocate the election or defeat of a candidate or the 
passage or defeat of an issue; or 

d. Make contributions to a common fund, other than a joint checking account between 
spouses, from which contributions are made to any candidate, political committee, affiliated 
party committee, or political party. 

The terms "contribution" and "expenditure" mean, among other things, the payment of money 
"made for the purpose of influencing the results of an election. "2 

1 § 106.011(14), Fla. Stat. 
2 § 1 06.011(5)(a), Fla. Stat. (contribution); § l 06.011(10)(a), Fla. Stat. (expenditure). The 
exceptions to "contribution" and "expenditure" do not apply here. 
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In your first question, you ask whether the "annual contribution" required by the Florida 
Democratic Party (FDP) Bylaws to be paid by each Club constitutes a "contribution" subject to 
the $500 aggregate annual amount which, if exceeded, would require the Club to register as a 
political committee pursuant to section 106.011(16). 

Because the FDP Bylaws require that each Club make an annual payment to a "political party" 
(the FDP and county Democratic Executive Committee) at least some of the donations made to 
each Club are made for the purpose of influencing Florida elections and fall within the statutory 
definition of "contribution. ''3 At the time the donations are made to the Club, it has already been 
determined that a portion of those funds will be used to make a contribution to a political party. 
Therefore, that portion of the donations constitutes "contributions,'' because they are a ''payment . 
. . of money . .. made for the purpose of influencing the results of an election.'"' 

By compatison, donors who give without any predetermination that any or all of the funds will be 
used to influence Florida elections have relinquished control of their money to the recipient entity 
(for example, a federal PAC or political committee registered in another state). Because those 
donations do not constitute "contributions," the recipient committee would not be required to 
register as a Florida committee, even if the funds were later used by the recipient committee to 
make a contribution to a Florida candidate, political committee, affiliated party conunittee, or 
political party. 5 Whether donations were made "for the purpose of influencing" a Florida election, 
(i.e., "contributions" under section 106.01 1 (5)), will often be a difficult question of fact that 
depends on the specific circumstances under which the donations were made. Clearer guidance 
on this issue would require action by the Legislature. Here, however, confusion regarding the 
purpose of donations to the Club has been obviated by the Bylaws' requirement that each Club 
pay an annual conttibution to a political party. Because the Clubs are receiving "contributions" 
(donations to the Club, a portion of which ru·e predetermined to be paid to a political party) for the 
purpose of making "contributions" (the annual contribution to the party) the Club is required to 
register as a "political committee" if that activity exceeds $500 during a calendar year.6 

3 § 106.011(5), Fla. Stat 
4 § 106.011 (S)(a), Fla. Stat. 
5 However, an entity ("combination of two or more individuals" or "person other than and 
individual") that makes expenditures in excess of $500 during a calendar year that express} y 
advocate the election or defeat of a candidate or the passage or defeat of an issue is required to 
register as a political committee, regardless of whether that entity received any contributions. § 
106.011(16)(a)l.c., Fla. Stat. 
6 § 106.011(16), Fla. Stat. 
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Response to Questions 2 and 3 

Your second and third questions also turn upon the fact-dependent analysis of whether the money 
is received or paid "for the purpose of influencing the results of an election. "7 Unless the rent or 
fees paid for the Club's use of a facility inquired about in your second question exceeds the actual 
value of that use, then there is no reason to believe the payment was made for the purpose of 
influencing Florida elections, even if paid to the Democratic Executive Committee. In Division of 
Elections Opinion 76-27 (Sept. 2, 1976), the Division opined that funds given "exclusively for the 
purchase of real property," even if to the FDP, were not "contributions" because they were "not 
manifestly given or received to influence the results of an eJection." Asswning that the rent or 
fees paid by the Clubs to the Democratic Executive committee were given exclusively as 
consideration for the use of the facilities, then they were not manifestly given to influence the 
results of an election and do not constitute a contribution. Likewise, the ''routine operating 
expenses" (an example of which you gave was utilities) that you inquired about in your third 
question are not manifestly for the purpose of influencing a Florida election. 

However, whether the luncheon expenses and funds expended to jnvite candidates to speak at the 
Club's meetings, also contemplated in your third question, may have been given or received to 
influence the results of an election, will depend on the circumstances. While having a luncheon 
may very well not have the manifest purpose of influencing an election, it would be difficult to 
conceive of a scenario in which a candidate is invited to speak at a Democratic Club for a purpose 
other than to influence the election in which the candidate is running. The Clubs will have to make 
the ultimate detennination of whether the activity inquired about in your second and third 
questions constitute "contributions" or "expenditures" under the circumstances. 

Response to Questions 4 and 5 

Because they constitute expenditures that likely expressly advocate the election or defeat of a 
candidate or passage or defeat of an issue, the activities described in your fourth and fifth questions 
would likely subject the Clubs to registration as a political conunittee if they exceed the $500 
threshold.8 Express advocacy is a conununication that contains express "magic words" of 
advocacy, such as ''vote for," "elect," "support," "cast your ballot for," "Smith for Congress," 
"vote against," "defeat," "oppose," and ''reject." Division of Elections Opinion 05-06 (Sept. 21, 
2006); Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1 (1976). Although the actual advertisements or flyers would 
have to be evaluated on a case-by-case basis, listing reasons "not to vote for" a candidate, 
"recommend [ing]" candidates to vote for, and "suggest[ ing] how to vote" on ballot issues are likely 
express advocacy. 

7 § 106.011(5)(a), Fla. Stat. (contribution);§ 106.011(10)(a), Fla. Stat. (expenditure). 
8 § 1 06.011(16)(a), Fla. Stat. (defining "Political committee" to include an entity that makes 
expenditures in excess of $500 during a single calendar year that "expressly advocate the 
election or defeat of a candidate or the passage or defeat of an issue"). 
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If a political club meets the threshold criteria in section 106.011(16), Florida Statutes, for 
becoming a political committee (e.g., in an aggregate amount in excess of$500 during a calendar 
year accepts "contributions" for the purpose of making contributions to a political committee or 
makes "expenditures" to expressly advocate the election or defeat of a candidate or the passage or 
defeat of an issue), the club must register and report as a political committee. Whether donations 
received by a political club and payments by the club are made "for the purpose of influencing" a 
Florida election will often be a question of fact that depends on the specific circumstances under 
which the donations and payments are being accepted and made. 

Respectfully, 




