
~LORIDA DEPARTMENT ofSTATE 

RICK SCOTT KENDETZNER 
Governor Secretary of State 

May 10, 2017 f
Ms . Ellen Glasser 
2060 Beach A venue 
Atlantic Beach, Florida 32233 

Re: DE 17-02 Resign-to-Run- Members of 
Appointed Boards or Authorities Serving 
Without Salary-§ 99.012 , Florida Statutes 

Dear Ms . Glasser: 

This letter responds to your request for an advisory opinion as to whether you are required 
to resign from your current position on the Atlantic Beach Code Enforcement Board in order to 
run for mayor in your city. Because you are a candidate proposing to take action relating to the 
Florida election laws, the Division of Elections is authorized to issue an opinion to you pursuant 
to section 1 06.23(2), Florida Statutes. 

FACTS 

According to your request for advisory opinion, you currently serve as a member of the 
Atlantic Beach Code Enforcement Board, a position that is appointed by the city commission and 
for which you do not receive a salary. You ask whether you must resign pursuant to section 99.012, 
Florida Statutes, in order to run for the office of mayor. 

ANALYSIS 

Florida's resign-to-run law requires officeholders to resign before seeking other offices in 
certain situations. See§ 99.012, Fla. Stat. However, the resign-to-run law specifically states that 
it does not apply to "[p]ersons serving without salary as members of an appointive board or 
authority." § 99.012(6)(b) , Fla. Stat. 

Therefore, because you serve without salary on the Atlantic Beach Code Enforcement 
Board-an appointive board-you are not required to resign under section 99.012 in order to run 

Division of Elections 
R.A... Gray Building, Suite 316 • 500 South Bronough Street • Tallahassee, Florida 32399 

850.245.6200 • 850.245.6217 (Fax) DOS.MyFiorida.com/elections Ro~S'.l l!\1'-!11·~ l 1/. 1 
ELECT IONS ~ 



Ms. Ellen Glasser 
May 10, 2017 
Page 2 of2 

for mayor. 1 Id. ; see Div. ofElections Op. 83-05 (March 3, 1983) (municipal code enforcement 
board member not receiving a salary was not required to resign under section 99.012) . 

SUMMARY 

Florida' s resign-to-run law does not apply to persons serving without salary as members 
of an appointive board or authority. 

Respectfully, 
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Maria I. Matthews, Esq . 
Director, Division of Elections 

1 Please be aware that article II, section 5(a) ofthe Florida Constitution prohibits dual office 
holding. The Division has no authority to interpret the Florida Constitution; therefore, this opinion 
is confined to the interpretation of Florida's resign-to -run law. See§ 106.23(2), Fla. Stat. 


