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FLORIDA DEPARTMENT 

RICK SCOTT 

Governor 

Officer Joseph J. Mercogliano 
Plantation Police Department 
451 NW 70th Terrace 
Plantation, Florida 33317 

Dear Officer Mercogliano: 

May 9, 2018 

KENDETZNER 
Secretary of State 

Re: DE 18-07 Resign-to-Run- Police 
Officer - § 99.012(4), Florida 
Statutes 

This letter responds to the request from your attorney1 for an advisory opinion as to whether 
you must resign your current position as a police officer to run for either the city's mayor or city 
council. Because you are a person engaged in political activity proposing to take action relating 
to Florida's election laws, the Division of Elections is authorized to issue you an opinion pursuant 
to section 1 06.23(2), Florida Statutes (2017). 

FACTS 

Your request for an advisory opinion reflects that you currently are a police officer for the 
City of Plantation, Florida. You essentially ask whether you must resign your position as a police 
officer to qualify to run for either mayor or as a member of the city council for Plantation. In your 
request, you provide several provisions of Plantation City's Charter describing the duties and 
responsibilities of the Mayor and City Council. Portions of the quoted charter provisions include 
that the Mayor "èhall have general supervision over all town affairs and ojft.Cers, except 
councilmen" and the City Council "shall have the power to designate or create such offices, 
departments, or divisions as may be necessary for the administration of the affairs of the city; to 
provide the duties and powers of the officers of such office, department, or division; [and] provide 

1 Where a principal is represented by an attorney, the Division will address the opinion to the 
principal, not to the attorney. See Fla Admin. CodeR. 1S-2.010(2)(b). 
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for the appointment and fix the salary or compensation of such officers or employees." [Emphasis 
supplied.] 

ANALYSIS 

First, please note that the Division has no authority to interpret city charters or ordinances. 
Second, Florida's ''resign-to-run" law requires certain officers to resign before quaHfying for 
another office, as follows: 

No officer may qualify as a candidate for another state, district, county, or 
municipal public office if the terms or any part thereof run concurrently with 
each other without resigning from the office he or she presently holds.2 

Third, even if a person is not an "officer,>' he or she may still be required to resign if he or she is a 
subordinate officer, deputy sheriff, or police officer who is seeking an office held by a person with 
authority over him or her, as follows: 

A person who is a subordinate officer, deputy sheriff, or police officer must 
resign effective upon qualifYing pursuant to this chapter if the person is 
seeking to qualify for a public office that is currently held by an officer who 
has authority to appoint, employ, promote, or otherwise supervise that 
person and who has qualified as a candidate for reelection to that office. 3 

Fourth, Division of Elections Opinion 07-08 (Dec. 5, 2007) explained that the above-cited section 
creates an exemption from the resign-to-run law for a police officer who is not running against 
someone who has the authority to appoint, employ, promote, or otherwise supervise the police 
officer. 

Based upon the above exemption, as long as the mayor or city councilmembers do not have 
the authority to "appoint, employ, promote, or otherwise supervise" you as a police officer, you 
would not need to resign as a police officer to qualify and run for the office of mayor or city 
council, respectively.4 Even if they have authority to "appoint, employ, promote, or otherwise 
supervise" you as a police officer, per section 99.012( 4), Florida Statutes (2017), you could qualify 
for mayor or city council unless an incumbent in the office you seek, i.e., the current mayor or a 
current member of the city council, qualifies as a .candidate to  run against you. However, as 
previously indicated, the Division of Elections has no authority to interpret the City Charter; 
therefore, you should take any available steps necessary to obtain an interpretation of the City 
Charter regarding the authority of the mayor and city councilmembers over you as a police officer 

2 § 99.012(1)(a) & (3)(a), Fla. Stat. (2017). [Emphasis supplied.] 
3 § 99.012(4), Fla. Stat. (2017). (Emphasis supplied.]' 
4 See, e.g., Division of Elections Opinion 17-03 (June 29, 2017). 
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before qualifying for either mayor or city council. If you must resign under section 99.012(4), the 
resignation must be effective no later than when you qualify for the office. 

Finally, you inquire if you qualify for and are elected to city council or mayor, whether you 
may also continue to serve as a city police officer. While this is a question beyond the authority 
of the Division of Elections to address, we can direct you to section 112.313(10)(a), Florida 
Statutes (2017), pari of the statutory "Code of Ethics for Public Officers and Employees,5" which 
provides: 

No employee of a state agency or of a county, municipality, special taxing 
district, or other political subdivision of the state shall hold office as a 
member of the governing board, council, commission, or authority, by 
whatever name known, which is his or her employer while, at the same time, 
continuing as an employee of such employer. 

The Florida Commission on Ethics has authority to provide advisory opinions about this statute 
to any public officer, public employee, or candidate for public office.6 

SUMMARY 

A police officer is not required to resign under section 99.012( 4), Florida Statutes (2017), 
if the police officer is seeking an office that is not held by an officer who has authority to appoint_, 
employ, promote, or otherwise supervise the police officer. Also, even if the incumbent (the 
officer who currently holds the office that the police officer is seeking) has authority to appoint, 
employ, promote, or otherwise supervise him or her, the police officer may qualify for the office 
unless the incumbent qualifies as a candidate for re·election to the office. 

Respectfully, 

cc: Grant J. Smith, Esq. 

5 Part Ill, Ch. 112, Fla. Stat. (2017). 
6 § 112.322(3), Fla. Stat. (201 7). 


