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FLORIDA DEPARTMENT ofSTATE 
RICK SCOTT KEN DETZNER 

Governor Secretary of State 

June 21, 2018 

Ms. Rhonda Rebman-Lopez 
7501 Southwest 671h Street 
Miami, Flmida 33143 

Re: DE 18-10: Petitions; Candidate 
Qualifying- MmTied Candidate Using Only 
Husband's Last Name on Ballot when 
Candidate Petitions Contained the 
Candidate's Name as a Hyphenated Maiden 
Name and Husband's Last Name - §§ 
99.021 ( 1 )(a), 99.095, and 105.031 ( 4 )(b), 
Florida Statutes 

Dear Ms. Rebman-Lopez: 

This letter responds to the request from your attorney' for an advisory opinion concerning 
your name on your candidate petitions and Candidate Oath form. Because you are a candidate 
proposing to take action relating to Florida's election laws, the Division of Elections is authorized 
to issue you an opinion pursuant to section 106.23(2), Florida Statutes (2018). 

FACTS 

The request for an advisory opinion reflects that your full name is presently Rhonda 
Rebman-Lopez, which is the name on your voter registration card and driver's license. Your 
current name results from being born as Rhonda Grace Rebman, then later maiTying Jorge 
Lopez. You chose to use the hyphenated last name, Rebman-Lopez, as a result of your mmTiage. 
You remain maiTied to Jorge Lopez. After becoming a candidate, you placed your full name, 

Rhonda Rebman-Lopez, on candidate petitions when you obtained the requisite signatures to have 
the qualifying fee and party assessment waived for your candidacy for Florida's State House of 

1 Where a principal is represented by an attorney, the Division will address the opinion to the 
principal, not to the attorney. See Fla. Admin. CodeR. 1 S 2. 0 1 0(2)(b ). -
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Representatives. You indicate that you are generally known by the shortened version of your 
name,i.e., Rhonda Lopez, which is the name you desire to place on your Candidate Oath fonn as 
the name you wish to appear on the ballot 

You ask whether your candidate petitions would remain valid if you choose to have the 
shortened version of your last name on the ballot and whether you must provide any disclosures 
to the Division of Election to use the shortened version of your name on your Candidate Oath 
form. 

ANALYSIS 

First, the Division of Elections opines that based upon current case law, you have the right 
to have placed on the ballot any legal form of your name. You desire to use only Lopez as your 
last name which you legally acquired when you married your spouse whose last name is Lopez. 
Rebman is your birth and maiden name. In Levey v. Dijols, 990 So. 2d. 688 (Fla. 4th DCA 2008), 
a judicial candidate filed to run under her maiden name of Mardi Anne Levey instead of her 
married name, Mardi Levey Cohen. When legally challenged by an opponent for only using only 
her maiden name and not the name she customarily used, the court reviewed the language found 
in the candidate oath statute, "please print your name as you wish it to appear on the ballot. "2 The 
court held: "In the context of this statute, the term "name" connotes any legal form of name the 
person is entitled to use and have printed on the ballot. ... In Florida, a woman does not lose her 
birth-given name upon marriage." [Citations omitted.] 

Applying the same rationale to your situation, a married woman is legally entitled to 
assume her spouse's last name upon marriage. Therefore, a married woman is entitled to use, at 
least, the following last names: her maiden name, her spouse's last name, or a combined 
hyphenated maiden and last name of her spouse that she had chosen at the time of marriage. She 
may use any of these last names on her Candidate Oath form as the name she wishes to have on 
the ballot. If the qualifying officer can make a determination that the candidate is using one of the 
candidate's legal names, the qualifying officer would not need to request any other documentation 
from the candidate. 3 Based upon the facts in your advisory opinion request, the Division has 
sufficient evidence that you are entitled to designate Rhonda Lopez as your name to be printed on 

the ballot. 

2 See§ 105.031(4)(b), Fla. Stat. (2018) (oath for judicial candidates);§ 99.02l(l)(a), Fla. Stat. 
( 20 18) (oath for all other candidates, except federal candidates, has the identical language). 
3 Cf. Division of Elections Advisory Opinion 86-06 (May 1, 2006) regarding the use of 
nicknames by candidates on the ballot ("Election officials, however, may be justified in refusing 
to print on the ballot a candidate's nickname when it is not shown that the nickname ever was 
used by the candidate as pati of his legal name, and such officials may be equally justified in 
refusing to print on the ballot a candidate's choice of a name which has not been adopted by him 
or her and under which the candidate has not transacted private and official business.") 
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Second, section 99.095, Flmida Statutes (2018), provides a candidate petition process in 
lieu of paying a qualifying fee and party assessment. Pursuant to that statute, the Division of 
Elections has prescribed by rule4 the fonnat of the petition in Fonn DS-DE 104, Candidate Petition. 
The rule and form do not specify how the candidate's name is to be listed on the form other than 
the signer of the form is petitioning to have the named candidate "placed on the Primary/General 
Election Ballot." The Division of Elections is of the opinion that if the qualifying officer can 
reasonably determine that the candidate's name on the Candidate Oath form is a shortened version 
of the candidate's full name that appears on the previously submitted candidate petitions, then a 
candidate using a shortened version of his or her name as the name by which the candidate wishes 
to have placed on the ballot does not invalidate the candidate petitions gathered and validated 
under the full name of the candidate. Again, in your case, it is clear based upon the facts you have 
presented that if you place Rhonda Lopez on the Candidate Oath fmm as the name you wish to 
appear on the ballot and sign the form Rhonda Rebman-Lopez, the Division will not question the 
validity of its certification of your candidate petitions. 

SUMMARY 

A candidate who is a manied woman may designate any name on her Candidate Oath form 
by which she is legally entitled to use. For a man-ied woman candidate, the last name may be 
designated to appear on the ballot as her maiden name, her spouse's last name, or a combined 
hyphenated maiden and last name of her spouse that she had chosen at the time of marriage. 

If the qualifying officer can reasonably detennine that the candidate's name on the 
Candidate Oath fonn is a shmiened version of the candidate's full name that appears on previously 
submitted and certified candidate petitions from the candidate, then the candidate petitions remain 
valid. 

cc: Jeffrey P. Esq. 

4 Fla. Admin. Code R. 1 

Respectfully, ' 
{ 

Esq. 
Director, Division of Elections 


